In 2018 streek de Bijenstichting in Vorden neer. Deze stichting behartigt de belangen van wilde bijen, hommels en honingbijen. Dat doen ze door het geven van voorlichting en het stimuleren van bij-vriendelijke beplanting. Daarom verkopen ze bij Van Sinckel onbespoten voorjaarsbloembollen en interessante en mooie (jeugd)boeken over bijen. Samen zorgen we voor meer bijen in Vorden!

Bestuiving

In Nederland leven zo’n 350 soorten wilde of solitaire bijen en ongeveer 30 soorten hommels. 55% van de wilde-bijensoorten in Nederland wordt bedreigd of is al verdwenen uit ons land. Met de hommels gaat het nog veel slechter. Voor meer informatie over de oorzaken van deze achteruitgang kunt u terecht op deze pagina.

Waarom is deze achteruitgang zorgelijk? Omdat maar liefst 80% van de planten in Nederland is voor de bestuiving afhankelijk van insecten zoals de wilde bijen. Dat geldt óók voor voedselgewassen. Zonder bestuiving liggen er bijvoorbeeld geen pompoenen, courgettes, appels, kersen en aardbeien meer in de supermarkt en bij de groenteboer.

Help de bijtjes!

Gelukkig kunt u de bijen ook helpen. Bijvoorbeeld door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in uw tuin. En door te zorgen dat er vanaf de vroege lente tot in het late najaar voeding voor de bijen te vinden is in uw tuin. De onbespoten bloembollen die de Bijenstichting bij ons verkoopt helpen daarbij.

Meer over de Bijenstichting

De afname van de wilde bijen vindt De Bijenstichting zeer zorgelijk. Daarom geven ze voorlichting over het belang van bijen voor voedselproductie en biodiversiteit. Ook proberen ze het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen en steunen ze lokale initiatieven. Samen met deskundigen en vrijwilligers probeert de Bijenstichting deze doelstellingen te bereiken. Uiteraard is daarvoor financiële steun nodig van donateurs en sponsors. De Bijenstichting is ANBI-erkend.

Voor meer informatie over de Bijenstichting kunt u terecht op hun Facebookpagina: https://www.bijenlint.nl/

Bij Van Sinckel kunt u terecht voor nog meer ‘onbespoten’ producten. Zo verkopen we de biologische zuivel van Urtica De Vijfsprong en de milieuvriendelijk geproduceerde fruitproducten van Fruitbedrijf Horstink.

duurzame cadeaus voor bijen en planten