Jeuk door de eikenprocessierups of muggen? Smeer er brandnetelzalf op! Een schaafwondje? Daarvoor gebruik je goudsbloemzalf. Deze eeuwenoude kennis komt uit de kruidengeneeskunde, een onderwerp dat Thea van Hoof van Betula Kruiden al decennialang bestudeert. In haar eigen biologische kruidentuin in Halle groeien de kruiden waarvan ze allerlei zalven, tincturen en siropen voor de huisapotheek maakt.

Jeuk door de eikenprocessierups

Het is ook in Vorden een bekend fenomeen in mei, juni en juli: eikenbomen vol met eikenprocessierupsen en waarschuwingslinten. En de daarbij horende jeuk voor de pechvogels die in contact zijn gekomen met de brandharen van deze rups. Ook onze manager Riske weet helaas wat het is, wonende naast enkele eikenbomen. Ze heeft al heel wat zalfjes, crèmes en huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen het aanhoudende gekriebel uitgeprobeerd, met wisselend resultaat.

Maar om nou brandnetels op die geïrriteerde plekken te gaan smeren?! Daar was ze zelf niet op gekomen. Toch blijkt uitgerekend deze plant stoffen te bevatten die jeuk tegengaan. Nu niet meteen met je aangedane ledematen door de brandnetels gaan wapperen! De brandnetel dient eerst verwerkt te worden in een zalf. Gelukkig voor haar en anderen hebben we nu de producten van Betula Kruiden in de winkel, waaronder brandnetelzalf. Wil je het zelf uitproberen? We hebben testers in de winkel, vraag ernaar bij de kassa. Oh, brandnetelzalf helpt ook bij jeuk door muggen en andere insecten, en, verrassend genoeg, bij irritatie door brandnetels.

Geneeskrachtige planten voor je weerstand, huid en gewrichten

Het assortiment van Betula Kruiden bevat nog meer producten voor je huisapotheek. Zo kun je tinctuur van echinacea gebruiken voor het verbeteren van je weerstand en verlicht je keelpijn met siropen van salie of tijm. Voor littekens, kloven en wondjes zijn er verschillende zalven. Pijnlijke gewrichten smeer je in met de speciale gewrichtsolie waarin o.a. smeerwortel, sint-janskruid en essentiële oliën gaan.

Wil je meer weten over de kruiden en planten die Thea gebruikt voor haar producten? Breng dan een bezoekje aan de site van Betula Kruiden. Daar vertelt ze meer over de achtergrond en werking van brandnetel, goudsbloem en andere bekende planten uit de kruidengeneeskunde.

Uiteraard is bij ons in de winkel ook de nodige informatie aanwezig. Alle producten zijn verpakt in flessen en potjes van donker glas. Glas gaat namelijk geen reactie aan met de inhoud en het getinte glas zorgt ervoor dat de kwaliteit niet achteruit kan gaan door (dag)licht.

Frisse siropen, honing en kruidenthee

Genieten van iets lekkers is natuurlijk ook gezond. Daarom maakt Betula Kruiden frisse dorstlessers. Deze siropen zijn op basis van gezuiverd water, biologische suiker en honing van eigen bijenvolk. Ze zijn er in de smaken basilicum, vlierbloesem en munt. Leng ze aan met (bruisend) bronwater of maak er cocktails mee. Tip: meng ze met Thea’s kruidentheeën voor een ‘mocktail’. De honing is ook bij ons verkrijgbaar. Op haar site geeft Thea nog wat culinaire ideeën voor de siropen, waaronder deze:

Verse aardbeien of frambozen met room en basilicumsiroop – twee theelepels basilicumsiroop in witte wijn geeft een spannend zomers aperitief – rood zomerfruit met basilicumsiroop en vanille ijs – basilicumsiroop in sladressing bij tomaten

Meer informatie over Betula Kruiden, het bezoeken van de tuin en de kruidencursussen die Thea geeft, staan op betula-kruiden.eu

Klik hier voor al onze deelnemers!

Potten voorjaarshoning uit biologische kruidentuin

Kruidensiropen voor luchtwegklachten met salie en tijm