Een badkamer vol plastic shampoo- en zeepflessen, is dat nou echt nodig? Nee, vinden de makers van Wat Sop, Ilse en Rienke. In hun kleine zeepziederij in Zutphen maken zij harde zepen volgens eeuwenoud recept. Op plantaardige basis en zonder palmolie, parabenen en plastic verpakking, maar mét etherische oliën en ingrediënten als olijfolie, amandelolie en sheaboter.

Handgemaakte zeep uit Zutphen

Het leek Ilse Tien en Rienke Beernink altijd al eens leuk om zeep te leren maken, maar dat ze na een cursus zo verslingerd zouden raken dat hadden ze niet verwacht. Onmiddellijk zijn ze de keuken ingedoken om hetgeen ze geleerd hebben in de praktijk te brengen. En met succes. Inmiddels is de hobby uitgegroeid tot een kleine zeepmakerij met een aantal heerlijke zepen in het vaste assortiment.

Neem bijvoorbeeld Schoon Genoeg die in de geuren kaneel en patchouli te verkrijgen is of ’t Ruime Sop met zeezout. Zoetsoppig, met honing er in verwerkt, en Haverklap met havermout zijn ook blijvertjes. Omdat steeds meer mensen afwillen van de plastic shampoofles, neemt het gebruik van shampoobars – shampoo in harde vorm – steeds meer toe. Wat Sop heeft Kop Sop wat een prettige shampoobar is waar je vele malen langer mee doet dan met vloeibare shampoo in een fles. En het is ideaal voor op vakantie, omdat het in tegenstelling tot vloeibare shampoo wel in je handbagage mag.

Etherische geuren en plantaardige oliën

Echte zeep in harde vorm, zoals de bekende Aleppozeep en de Utrechtse Werfzeep, wordt gemaakt volgens een eeuwenoud recept van plantaardige olie, water en loog. Loog, oftewel natriumhydroxide, zorgt ervoor dat olie gaat verzepen. Loog verdwijnt volledig tijdens dit verzepingsproces, waardoor er dus niks chemisch achterblijft in het eindproduct. De zepen van Wat Sop zijn huidvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Er wordt gewerkt met etherische geuren en plantaardige oliën zoals olijfolie, amandelolie en sheaboter, maar absoluut geen palmolie!

Less waste en plasticvrij

Uiteraard worden de zepen niet in plastic verpakt, maar zijn ze voorzien van een basic wikkel waar alle informatie op staat die nodig is. Je hoeft niet bang te zijn dat de zeep daardoor uitdroogt, hoe langer een zeep ligt hoe beter.

Ook hergebruik vinden ze bij Wat Sop belangrijk, less waste dus. Zo wordt gebruikt koffiegruis verwerkt in de Zuivere Koffie die daardoor perfect scrubt wat hem een ideale zeep maakt voor na het tuinieren of ander ‘vies werk’. En de randjes die na het snijden van de zeep geschaafd worden, worden opnieuw gebruikt in de Confettizeep die daardoor ook nog eens een heel vrolijk uiterlijk krijgt.

Kortom: ouderwetse zeep is weer helemaal terug. Kom eens kijken bij Van Sinckel en laat je verrassen door de mooie zeep en de lekkere geuren.

Meer informatie over Wat Sop is te vinden op watsop.nl.

Klik hier voor al onze deelnemers!

Handgemaakte zeep met zeeprekje en scrubspons