Moestuinieren wordt steeds populairder. Of je nu doodgewone sla en worteltjes of exotische gewassen kweekt, je zelf geteelde groenten kunnen oogsten en vervolgens opeten blijft bijzonder. Maar wist je dat je ook zelf paddenstoelen zoals oesterzwammen en shiitakes kunt kweken? Gewoon in de tuin of zelfs binnen in huis? Het is heel makkelijk. Je hebt alleen wat geduld nodig en natuurlijk de kweeksets of de ‘eetbaar hout’-stammetjes van deelnemer Groene Takken.

Zelf oesterzwammen kweken op koffiedik

De kweeksets zijn bedoeld voor binnen. Zo’n set bestaat uit een emmertje van gerecycled plastic en een zakje ‘broed’. Het enige waar je zelf voor moet zorgen is… koffiedik! De oesterzwam groeit daar namelijk uitstekend op. Of je koffie komt van de percolator, snelfiltermaling, senseopads of espressomachine maakt niet uit. Je hebt ook geen heel grote hoeveelheden nodig.

Het koffiedik doe je vervolgens in die speciale emmer. Daar voeg je dan de entstof (het broed) aan toe en enkele weken later is het al oogsttijd. De entstof gaat meerdere rondes mee. Neemt de kracht ervan af? Dan kun je dit ook los kopen. Een nieuwe emmer is niet nodig.

Op de emmer staan kweekinstructies. Heb je wat meer hulp nodig? Via de Rotterzwam-website (de maker van de growkits) kun je je aanmelden voor een e-mailer met video-instructies, foto’s en tips.

Drink je thuis geen koffie en kun je ook niet makkelijk aan koffiedik komen (via buren, vrienden, familie, restaurants) ? Teel je zwammetjes dan op stammetjes.

Thuis oesterzwammen kweken in de plantenbak met een oesterzwamstam

Shiitakes en oesterzwammen kweken op hout

Hiervoor worden speciale (Nederlandse) boomstammetjes gebruikt die al geënt zijn met de juiste schimmels. Voor de shiitakes wordt eikenhout gebruikt. De oesterzwammen (je kunt kiezen uit gele en grijze, deze oogst je in verschillende periodes) groeien op o.a. berk, wilg en populier.

Wij eten de paddenstoelen op en de paddenstoelen ‘eten’ de stam op. Dat is Eetbaar Hout – Pip Gilmore

Deze stammetjes zijn klein (dus niet zwaar) en moeten buiten in de tuin gezet worden. Geen tuin maar wel een balkon? Zet ze dan met hun ‘kont’ in een pot met tuingrond. Ze hebben wel een plek uit de zon en uit de tocht nodig.

Na aankoop dompel je de stam één à twee dagen onder in koud (regen)water, zodat de schimmel geactiveerd wordt. Na een poosje kun je dan je eerste paddenstoelenoogst binnenhalen! Zo kun je enkele jaren lang meerdere keren per jaar oogsten. Als het stammetje daarna ‘op’ is, is het een welkome maaltijd voor de (bodem)beestjes in je tuin. Of zoals Pip Gilmore van Groene Takken zegt: “Wij eten de paddenstoelen op en de paddenstoelen ‘eten’ de stam op. Dat is Eetbaar Hout.”

Groene Takken

Groene Takken is het bedrijf van de van oorsprong Australische Pip Gilmore. Zij heeft het haar missie gemaakt om mensen te laten inzien hoe bomen een bron van voedsel kunnen zijn. Ze wil hiermee een brug bouwen tussen mens en natuur. Dat doet ze op haar in Nunspeet gevestigde kwekerij, maar ook tijdens workshops en open dagen op verschillende plekken in Gelderland en Overijssel.

Behalve materialen om thuis zelf paddenstoelen te telen, verkoopt ze bij Van Sinckel o.a. ook het leuke en praktische boek Een Kleine Tuin Met Eetbare Vaste Planten van Madelon Oostwoud en zakjes met gedroogde paddenstoelen. En voor wie het wil weten: nee, daar zitten geen paddo’s bij.

Voor meer informatie over Groene Takken en de paddenstoelen-workshops kijk je op groenetakken.nl.

Bij Van Sinckel verkopen we nog meer producten voor in de moes- en siertuin, zoals biologische kruidenzaden en bijvriendelijke bolgewassen van de Bijenstichting. En de gedroogde paddenstoelen van Groene Takken combineren uitstekend met de Italiaanse pasta’s van ItaliaMondo en de biologische slagroom van biologisch-dynamische boerderij De Vijfsprong!